Trufelkowy świat

piątek, 10 listopada 2017

Rogaliki marchewkowe z czekoladą

Były rogale świętomarcińskie, rogaliki z makiem, z powidłami, piwne.
Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH!
Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą.
Bardzo łatwe w przygotowaniu.
Kto się na nie skusi?




Składniki:
2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
2 marchewki
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
czekolada gorzka
czekolada biała
cukier puder do posypania rogalików


Wykonanie:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką i każdą część rozwałkować na koło, podzielić na 8 części, na każdej ułożyć kostkę czekolady i zawinąć rogalika.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 35 minut. Kiedy rogaliki ostygną, posypać je cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. marchewkowych jeszcze nie próbowałam, wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio wypróbowałam ciasto marchewkowe i było przepyszne. A tu mamy dodatkowo czekoladę... Hmm musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekolada pod każdą postacią jest przepyszna! :)

      Usuń
  4. Pamiętam, jak kiedyś, chyba już ze sto lat temu, wyszydziłem pomysł na ciasto marchewkowe. A potem pałaszowałem porcję za porcją, bijąc się w pierś i wszystko odszczekując. Od tamtej pory jestem fanem marchewki w wypiekach i marchewkowym rogalikom nie przepuszczę :) Posłuchamy tych pomarańczowych nutek :)

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!