Trufelkowy świat

poniedziałek, 8 października 2018

Sałatka z pieczonym indykiem

Dzień dobry!
Weekend minął bardzo szybko, jak zwykle, brakuje mi, aby spędzić z moim Przemysławem cały weekend nic nie robiąc.. No ale w niedzielę pojechaliśmy po wymarzoną brykę dla naszego małego Trufelka! Jestem zachwycona!
W sobotę byliśmy u znajomych, było pyszne jedzonko, krem porowy, zapiekanka, ciasto kinder bueno, a ja przygotowalam sałatkę z indykiem, na którą zaraz będzie przepis i pyszny deser!
Zapraszam!


Składniki:
4 garście ulubionej sałaty 
15 pomidorów koktajlowych
15 pomidorów suszonych 
mozarella
Natka pietruszki 
garść nasion uprażonych na patelni
Filet z indyka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy, np. Kielecka
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo wyciśniętej z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta pieprzu
zioła prowansalskie
1 łyżeczka bazylii 
dodatkowo na dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy, np. Kielecka 
szczypta soli
Szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki bazylii i oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki na marynatę do mięsa, oliwę, musztardę, miód, cytrynę, czosnek, sól, paprykę, pieprz, i zioła. Indyka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i piec pierś z indyka ok 60-80 min w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Pod koniec pieczenia można zmienić na podpiekanie góry.
Do miski wrzucić sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, połówki suszonych pomidorów, mozarellę, pokrojoną wg uznania.
Ostudzonego fileta pokroić w paski, pietruszkę drobno posiekać i dodać do sałatki.
Przygotować dressing: oliwę, musztardę, przyprawy, sok z cytryny i czosnek wymieszać do połączenia się składników.
Przed podaniem posypać sałatkę ziarnami i polać dressingiem i dodać mięso.

Smacznego!!





1 komentarz:

Smacznego!