Trufelkowy świat

środa, 16 sierpnia 2017

Omlet orkiszowy na słodko

Na drugie śniadanie polecam puszysty omlet orkiszowy na słodko.
Szybki, łatwy w przygotowaniu, zdrowy i przede wszystkim smaczny.
Zapraszam!
 




Składniki:

2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
2 jaja
szczypta soli
dodatkowo:odrobina oliwy
jogurt naturalny + 2 łyżki jagód (ewentualnie jogurt owocowy)
kiwi
brzoskwinia
orzechy
rodzynki
nasiona chia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Kiedy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę.
Na rozgrzaną, wysmarowaną oliwą patelnię wylać ciasto i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Na gotowy omlet ułożyć wszystkie dodatki wg uznania.
Smacznego!
  

1 komentarz:

Smacznego!