Trufelkowy świat

środa, 16 sierpnia 2017

Omlet orkiszowy na słodko

Na drugie śniadanie polecam puszysty omlet orkiszowy na słodko.
Szybki, łatwy w przygotowaniu, zdrowy i przede wszystkim smaczny.
Zapraszam!
 




Składniki:

2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
2 jaja
szczypta soli
dodatkowo:odrobina oliwy
jogurt naturalny + 2 łyżki jagód (ewentualnie jogurt owocowy)
kiwi
brzoskwinia
orzechy
rodzynki
nasiona chia

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Kiedy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę.
Na rozgrzaną, wysmarowaną oliwą patelnię wylać ciasto i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Na gotowy omlet ułożyć wszystkie dodatki wg uznania.
Smacznego!
  

31 komentarzy:

  1. Inspirujące wpisy, polecę znajomej żeby tu zajrzała

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wracać tu po nowinki kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowany przepis, bardzo smaczny Dziekuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy blog, warto tu częściej wpadać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjem na śniadanie takie cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie prezentuje się ten orkiszowy omlet.

    OdpowiedzUsuń
  9. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta propozycja jest bardzo zachęcająca.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!