1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella, jedna ja.
Zainspirowana amerykańskim filmem anonimowym "Zakochany Kundel", gdzie głównym motywem jest oczywiście miłość (a tam gdzie miłość, musi być jedzenie), przyrządziłam spaghetti z mięsnymi klopsikami, aby przez moment poczuć się jak w przysłowiowej bajce.
Pełna miłości dla mojego wspaniałego Męża, zakochana w gotowaniu i fotografii kulinarnej.
Danie przygotowane na konkurs makaronowy marki Lubella jest prosto z serca, jest pełne miłości i uczuć.
Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje.
Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp.
Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam!
Zainspirowana amerykańskim filmem anonimowym "Zakochany Kundel", gdzie głównym motywem jest oczywiście miłość (a tam gdzie miłość, musi być jedzenie), przyrządziłam spaghetti z mięsnymi klopsikami, aby przez moment poczuć się jak w przysłowiowej bajce.
Pełna miłości dla mojego wspaniałego Męża, zakochana w gotowaniu i fotografii kulinarnej.
Danie przygotowane na konkurs makaronowy marki Lubella jest prosto z serca, jest pełne miłości i uczuć.
Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje.
Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp.
Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam!
Składniki na sos pomidorowy:
1 marchewka
1/4 selery
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
2-3 pomidory malinowe
1 puszka pomidorów krojonych
250 ml passaty pomidorowej
1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego
6 listków świeżej bazylii
ziele angielskie
4 liście laurowe
pieprz w kulkach
sól
pieprz
oliwa
Składniki na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
bazylia
mąka pszenna
Dodatkowo:
1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno
listki bazylii do ozdobienia
garść startego parmezanu
Wykonanie:
Najpierw przygotować pulpeciki.
Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami.
Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz.
Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem, posypać startym serem i ozdobić listkami świeżej bazylii.
Smacznego !
Apetycznie się prezentuje. To mój ulubiony przepis.
OdpowiedzUsuń