Trufelkowy świat

niedziela, 25 września 2016

Spaghetti "Zakochany Kundel"

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella, jedna ja.

       



Zainspirowana amerykańskim filmem anonimowym  "Zakochany Kundel", gdzie głównym motywem jest  oczywiście miłość (a tam gdzie miłość, musi być jedzenie), przyrządziłam spaghetti z mięsnymi klopsikami, aby przez moment poczuć się jak w przysłowiowej bajce.



Pełna miłości dla mojego wspaniałego Męża, zakochana w gotowaniu i fotografii kulinarnej.
Danie przygotowane na konkurs makaronowy marki Lubella jest prosto z serca, jest pełne miłości i uczuć.

Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje.
Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp.

Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam!




Składniki na sos pomidorowy:

1 marchewka
1/4 selery
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
2-3 pomidory malinowe
1 puszka pomidorów krojonych
250 ml passaty pomidorowej
1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego
6 listków świeżej bazylii
ziele angielskie
4 liście laurowe
pieprz w kulkach
sól
pieprz
oliwa

Składniki na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
bazylia
mąka pszenna

Dodatkowo:
1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno
listki bazylii do ozdobienia
garść startego parmezanu

Wykonanie:
Najpierw przygotować pulpeciki.
Mięso wymieszać porządnie z jajkiem, bułką tartą, namoczoną bułką oraz przyprawami.
Zrobić małe kulki, obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz.
Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem z listkami bazylii.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem, posypać startym serem i ozdobić listkami świeżej bazylii.

Smacznego !







1 komentarz:

Smacznego!