Dzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne!
W dodatku jest to szybka propozycja na obiad.
Składniki:
350 g twarogu tłustego
1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
woda
szczypta soli
łyżka masła
borówki
cukier brązowy
Wykonanie:
Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką.
Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki.
Wodę zagotować ze szczyptą soli.
Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty.
Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego.
Bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńKażdy polak lubi pierogi, zapraszam do nas na www.dowozimy.pl - tam znajdziesz restauracje oferujące pierogi z dowozem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe pierog a ta wersja jest niesamowicie kusząca.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńChętnie sama takie przygotuję.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń