Trufelkowy świat

sobota, 26 sierpnia 2017

Leniwe pierogi orkiszowe bez jajka

Dzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne!
W dodatku jest to szybka propozycja na obiad.
  


Składniki:

350 g twarogu tłustego
1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
woda
szczypta soli
łyżka masła
borówki
cukier brązowy

Wykonanie:
Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką.
Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki.
Wodę zagotować ze szczyptą soli.
Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty.
Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego.
  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!