Trufelkowy świat

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Pełnoziarnista kruszonka lubelska z owocami

Do kawki zapraszam na kruszonkę lubelską z mąki pełnoziarnistej z mirabelkami i pyszną bezą.
  


Składniki na ciasto:
2,5 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA
180 g masła
1/2 szkl cukru brązowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka jogurtu greckiego
5 żółtek
Składniki na bezę:
5 białek
1 szkl cukru brązowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
mirabelki
jeżyny

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pokrojone w kostkę zimne masło oraz pół szklanki cukru.
Urobić na drobną kruszonkę.
Dodać żółtka, łyżkę jogurtu greckiego i połączyć w jednolite i gładkie ciasto.
1/4 ciasta ulepić w kulkę, zawinąć w folię spożywczą.
Resztą ciasta wylepić tortownicę.
Jedno i drugie ciasto schłodzić w lodówce ok 15 minut.
W tym czasie umyć owoce i wydrylować mirabelki.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier, cały czas miksując, na koniec przesianą mąkę.
Na ciasto wyłożyć owoce, pianę z białek i cukru, na koniec zetrzeć resztę ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 1 godzinę.
Po tym czasie uchylić drzwiczki od piekarnika i wystudzić ciasto.
  

1 komentarz:

Smacznego!