Trufelkowy świat

środa, 18 czerwca 2014

Babka truskawkowa na zimno i test pojemnika Tupperware Liliana

Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mogłam przetestować pojemnik LILIANA D20 w kształcie babki, który idealnie nadaje się do przygotowania galaretek z owocami, na konkretnie, serników na zimno, pasztetów, itp.
Czteroczęściowy pojemnik w kształcie babki, wewnętrzna pokrywka „kominek” pasuje do formy w kształcie pierścienia nadając piękny wygląd potrawom.
*

Świetna rzecz w kuchni, bo nie tylko babki mogą pięknie wyglądać, ale również desery na zimno i potrawy na konkretnie.
Łatwo się go myje, nie zajmuje wiele miejsca, bo wszystkie części można schować w tej największej.
A oto moje pierwsze efekty z pojemnikiem Liliana :).

Przygotowałam deser z truskawkami, ponieważ je uwielbiam i jest na nie sezon. Składniki:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka owocowa wg uznania (u mnie agrestowa)
truskawki
250 ml śmietany kremówki 36%
1 beza
biszkopty
listki melisy do ozdoby 


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, dolać szklankę zimnej. Zalać truskawki i odstawić, aż galaretka stężeje.
Owocową galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając stopniowo przestudzoną galaretkę, a na koniec pokruszoną bezę.
Masę wylać na galaretkę z truskawkami, poukładać biszkopty.
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
Po tym czasie wyjąć pojemnik, odstawić na 15 minut.
Delikatnie obrócić, podnieś komin i wyjąć z pojemnika.
Ozdobić listkami melisy.


Smacznego! :)

Sposób użycia według producenta:
1. Włóż „kominek” do środka. Formę możesz zwilżyć zimną wodą lub lekko natłuścić.
2. Napełnij formę, przykryj białą pokrywką i odstaw do lodówki w celu schłodzenia. Pojemnik przechowuj w lodówce odwrócony białą pokrywką do góry.
3. Aby wyjąć przygotowany deser z formy, zdejmij białą pokrywkę, przełóż na talerz do serwowania i pozostaw w temp. pokojowej przez 15 minut.
4. Następnie delikatnie podnieś „kominek”, aby powietrze powoli się uwolniło.
Desery wyjmujemy z formy łatwiej, jeżeli zostaną przygotowane kilka godzin przed podaniem.
Pojemność: 1,5 l

Wymiary: Ø 24 cm x 8 cm
* dane techniczne pochodzą ze strony internetowej producenta :)

12 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ten pojemnik ciasto wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :)
      następnym razem zrobię coś na konkretnie :D

      Usuń
  3. super pojemnik no i oczywiście super pomysł na owocowy przysmak :) pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam to cudo i jestem zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz myślę co w nim konkretnego przygotować :D
      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  5. kocham Liliannę! robię w niej serniki na zimno,pianki owocowe,masę budyniową,galaretki. Muszę spróbować bitej śmietany z Twojego przepisu :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam taki pojemnik w ubiegłym tygodniu i czekam na dostawę > w sobotę wnusia urodziny i chciałam zabłysnąć :) Od lat robię " wiśniak " z różnych owoców i teraz bym zaskoczyła nie tylko smakiem ale i wyglądem > przepis polecam smak jest niepowtarzalny :) http://www.smaczny.pl/forum/topic/5390-wi%C5%9Bniak/#comment-35339

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę wypróbować! :)
      Czekam na efekty - zdjęcia słodkości na urodziny Wnusia :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)