Trufelkowy świat

środa, 18 czerwca 2014

Babka truskawkowa na zimno i test pojemnika Tupperware Liliana

Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mogłam przetestować pojemnik LILIANA D20 w kształcie babki, który idealnie nadaje się do przygotowania galaretek z owocami, na konkretnie, serników na zimno, pasztetów, itp.
Czteroczęściowy pojemnik w kształcie babki, wewnętrzna pokrywka „kominek” pasuje do formy w kształcie pierścienia nadając piękny wygląd potrawom.
*

Świetna rzecz w kuchni, bo nie tylko babki mogą pięknie wyglądać, ale również desery na zimno i potrawy na konkretnie.
Łatwo się go myje, nie zajmuje wiele miejsca, bo wszystkie części można schować w tej największej.
A oto moje pierwsze efekty z pojemnikiem Liliana :).

Przygotowałam deser z truskawkami, ponieważ je uwielbiam i jest na nie sezon. Składniki:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka owocowa wg uznania (u mnie agrestowa)
truskawki
250 ml śmietany kremówki 36%
1 beza
biszkopty
listki melisy do ozdoby 


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, dolać szklankę zimnej. Zalać truskawki i odstawić, aż galaretka stężeje.
Owocową galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając stopniowo przestudzoną galaretkę, a na koniec pokruszoną bezę.
Masę wylać na galaretkę z truskawkami, poukładać biszkopty.
Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
Po tym czasie wyjąć pojemnik, odstawić na 15 minut.
Delikatnie obrócić, podnieś komin i wyjąć z pojemnika.
Ozdobić listkami melisy.


Smacznego! :)

Sposób użycia według producenta:
1. Włóż „kominek” do środka. Formę możesz zwilżyć zimną wodą lub lekko natłuścić.
2. Napełnij formę, przykryj białą pokrywką i odstaw do lodówki w celu schłodzenia. Pojemnik przechowuj w lodówce odwrócony białą pokrywką do góry.
3. Aby wyjąć przygotowany deser z formy, zdejmij białą pokrywkę, przełóż na talerz do serwowania i pozostaw w temp. pokojowej przez 15 minut.
4. Następnie delikatnie podnieś „kominek”, aby powietrze powoli się uwolniło.
Desery wyjmujemy z formy łatwiej, jeżeli zostaną przygotowane kilka godzin przed podaniem.
Pojemność: 1,5 l

Wymiary: Ø 24 cm x 8 cm
* dane techniczne pochodzą ze strony internetowej producenta :)

51 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ten pojemnik ciasto wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :)
      następnym razem zrobię coś na konkretnie :D

      Usuń
  3. super pojemnik no i oczywiście super pomysł na owocowy przysmak :) pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam to cudo i jestem zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz myślę co w nim konkretnego przygotować :D
      Pozdrawiam!:)

      Usuń
  5. kocham Liliannę! robię w niej serniki na zimno,pianki owocowe,masę budyniową,galaretki. Muszę spróbować bitej śmietany z Twojego przepisu :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam taki pojemnik w ubiegłym tygodniu i czekam na dostawę > w sobotę wnusia urodziny i chciałam zabłysnąć :) Od lat robię " wiśniak " z różnych owoców i teraz bym zaskoczyła nie tylko smakiem ale i wyglądem > przepis polecam smak jest niepowtarzalny :) http://www.smaczny.pl/forum/topic/5390-wi%C5%9Bniak/#comment-35339

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę wypróbować! :)
      Czekam na efekty - zdjęcia słodkości na urodziny Wnusia :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Bardzo prosty i fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten serniczek wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki z dziecinnych lat, babcia robiła coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten pomysł na pewno zaoszczędzi dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny opisany problem, będę częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  12. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  14. To chyba najsmaczniejsza propozycja deseru.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!