Składniki:
1 mały kalafior
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
mała por
3 Piramidki smaku
4 ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
masło
biały pieprz
sól
2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar
100ml śmietanki 30%
Składniki na grzanki:
kilka skibek chleba
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny.
W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, kalafiora umyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz.
Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki i zostawić do podania zupy.
Do wywaru warzywnego wrzucić zawartość patelni, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby warzywa były w pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować.
Przygotować grzanki.
Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut.
Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego!
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba wykonanie
OdpowiedzUsuńFajne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńSprawdzę niedługo.
OdpowiedzUsuńDzisiaj będzie testowane!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki. Chętnie wypróbuje i jestem pewna że będzie mi smakował.
OdpowiedzUsuńTa miodowa nutka brzmi bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńTak to można jeść. Do tego jeszcze tabletki musujące na odchudzanie Vanefist neo skład których jest przystępny dla każdego i można żyć.
OdpowiedzUsuńSuper jedzenie superfood. Z pewnością warto sięgać do takich przepisów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupy. Na co dzień w moim menu znajduje się zupa krem z groszku, pomidorów, marchewki, dyni.
OdpowiedzUsuńZupę kalafiorową jadamy raczej w klasycznej postaci, z ziemniakami.
Twój przepis brzmi jednak bardzo kusząco. Lubię gotować zupy, szczególnie w upalne dni - kiedy apetyt jest dość ograniczony.
Jak tylko za zakupach dorwę jakiś łany kalafior - na pewno jutro ucztujemy się w ten sposób.
Jednak obawiam się troszeczkę dodatku tego miodu. No ale zobaczymy - nie zamykam się na eksperymenty :)
Super sprawa taki krem... Jestem ogromną zwolenniczką domowych wyrobów, bo wiem co jem. Ten przepis dodałam do mojej książki z przepisami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny krem kalafiorowy. Czegoś takiego szukałem
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, muszę koniecznie sprawdzić ten przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu dania, świetny wpis!
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta zupa, koniecznie muszę wypróbować! Dzięki
OdpowiedzUsuńSuper! Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPrzyznam że zaciekawiła mnie ta kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńNie namówicie mnie na kalafior.
OdpowiedzUsuńTo brzmi jak przepis na wyjątkowo kremowe i aromatyczne danie! Krem z kalafiora z nutką miodu to połączenie delikatności warzyw z subtelnym słodkim akcentem miodu, które zapewne nadaje mu niezwykłego smaku. Dodatek śmietanki tylko pogłębia kremową konsystencję i dodaje mu aksamitności. Grzanki z chrupiącego chleba z oliwą i ziołami stanowią idealny dodatek, który z pewnością uzupełni i wzbogaci smak dania. Dziękujemy za przepis!
OdpowiedzUsuńTo brzmi naprawdę smakowicie! Dodatek miodu z pewnością dodaje ciekawego smaku. A grzanki z ziołami na pewno będą idealnym dodatkiem, który podkreśli aromat tego pysznego dania. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńeskort eryaman,
OdpowiedzUsuńEryaman eskort bayan,
Eryaman eskort,
Eskort Bayan,
DR0NG
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń