Za oknem brzydka pogoda, złota jesień chyba powoli się kończy.
Ale to nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ekspresowe, zdrowe ciastka żytnie.
Mąka żytnia typ 2000 charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem, powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Mąka żytnia, w porównaniu do mąki pszennej, zawiera dużo więcej błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów.
Warto używać jej w naszej kuchni, dla naszego zdrowia i dla smaku, bo można z niej przygotować naprawdę fajne rzeczy.
Składniki:
1 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i siemię lniane. Wymieszać i zagnieść składniki, aż ciasto się połączy.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie zagnieść.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować ciastka wg uznania.
Piec ok 12 minut. Ostudzić.
Wyglądają świetnie, zapisuję przepis i będę testować ��
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
UsuńSuper, lubie takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja musze zrobic w najblizszym czasie
OdpowiedzUsuńUwielbiam błyskawiczne przepisy, a ten zapisuję do wypróbowania 🙂
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń