Trufelkowy świat

środa, 15 października 2014

Spaghetti z groszkiem i marchewką

 Pyszny sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni.
 

Składniki:
ulubiony makaron spaghetti
300 g mięsa mielonego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (np. Develey)
mała puszka groszku
mała puszka marchewki
1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina
oliwa z oliwek (np. Develey)
sól
pieprz
oregano
bazylia
zioła prowansalskie
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w kulkach
ulubiony ser do posypania spaghetti

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego!

17 komentarzy:

  1. spaghetti z groszkiem poznałam stosunkowo niedawno, to było spaghetti nie tylko z groszkiem, ale również z kwaszonym ogórkiem. mimo to wolę chyba po prostu mięso z sosem :) ta marchewka jest tutaj fajnym dodatkiem.
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie ten przepis. Na zdjęciu zachęca do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja na domowy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!