Trufelkowy świat

środa, 15 października 2014

Spaghetti z groszkiem i marchewką

 Pyszny sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni.
 

Składniki:
ulubiony makaron spaghetti
300 g mięsa mielonego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (np. Develey)
mała puszka groszku
mała puszka marchewki
1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina
oliwa z oliwek (np. Develey)
sól
pieprz
oregano
bazylia
zioła prowansalskie
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w kulkach
ulubiony ser do posypania spaghetti

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego!

3 komentarze:

  1. spaghetti z groszkiem poznałam stosunkowo niedawno, to było spaghetti nie tylko z groszkiem, ale również z kwaszonym ogórkiem. mimo to wolę chyba po prostu mięso z sosem :) ta marchewka jest tutaj fajnym dodatkiem.
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://www.kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)