Będą chętni?
Ale zupka pyszna :).
Składniki:
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/3 selera
1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza)
1 duża por (biała część)
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz w kulkach
sól i pieprz świeżo mielone
Wykonanie:
Ugotować wywar warzywny z marchewek, selera i pietruszki oraz pieprzu w kulkach, liści laurowych i ziela angielskiego.
Pod koniec dodać pokrojoną pierś z kurczaka, i gotować chwilę.
Z wywaru wyłożyć warzywa i kurczaka, a resztę odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut.
Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut.
Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera.
Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu.
Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony.
Można podawać z makaronem (ale nie trzeba, bo zupa sama w sobie jest syta:)).
Smacznego!
Wygląda na rozgrzewającą! :) U nas też dopiero była zupa-krem z pora, ale bazująca jedynie na białych warzywach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
świetna konsystencja!
OdpowiedzUsuń