Trufelkowy świat

poniedziałek, 9 października 2017

Ekspresowe ciastka grahamki

Dzisiaj przygotowałam dla Was ciastka z mąki pszennej graham.
Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy i szkoły, lub po prostu do pysznej, domowej kawy.





Składniki:
2 szkl mąki pszennej graham, typ 1850, np. TOTA
120 g masła
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki miodu
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu białego łuskanego
3 łyżki nasion słonecznika
dodatkowo:
wiórki kokosowe

Wykonanie:
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych i zagnieść ciasto.
Formować małe kulki, lekko je rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka posmarować białkiem i posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Ostudzić.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. jeszcze bym dodała tahini. ale pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogłoby być dobre! :)
      Pozdrawiam i polecam :)!

      Usuń

Smacznego!