Trufelkowy świat

sobota, 7 października 2017

Drożdżówki z kruszonką i śliwką węgierką

W taką niepogodę, do weekendowej kawy lub herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką.
Zapraszam! :)


Składniki na rozczyn:
1/2 szkl ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA


Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA
1 jajko
3 żółtka
1/2 szkl ciepłego mleka
120 g masła
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu


Składniki na kruszonkę:
2/3 szkl mąki pszennej, typ 500, np. TOTA
70 g masła
1/3 szkl brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:
śliwki węgierki
płatki migdałowe


Wykonanie:


Rozczyn:

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.


Ciasto:
Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko i żółtka.
Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką.
Urywać kawałki ciasta i układać po 6 drożdżówek na blaszce, zostawiając odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.


Kruszonka:
Składniki na kruszonkę wymieszać rękoma, aż powstanie sypka masa.


Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Ułożyć połówki śliwek, obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami. Można też przygotować z samą kruszonką.
Piec ok 20 minut, do zarumienienia.
Z przepisu wychodzi ok 12 drożdżówek.
Smacznego!




1 komentarz:

Smacznego!