Łatwa w przygotowaniu i pyszna! Idealna na jesienny obiad.
Zapraszam.
Składniki:
500-600 g grzybów świeżych lub mrożonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego balsamicznego
3 łyżki masła
1 l wywaru drobiowego
150 ml śmietanki 18%
sok z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 30 minut.
Odcedzić.
Cebulę obrać, posiekać drobno, czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek, smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje.
Po tym czasie dodać jeszcze 1 łyżkę masła i grzyby.
Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wlać wywar i gotować ok 15 minut.
Do wysokiego naczynia wlać 3 chochle zupy i dolać śmietankę, wymieszać i całość przelać do zupy.
Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotową zupę posypać natką pietruszki.
Można podawać z makaronem lub duszonymi ziemniakami.
Smacznego!
i bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńDo śmietany dodaj jajko i 1.5 łyżki mąki i dobrze to wymieszaj pozdrawiam
OdpowiedzUsuń