Trufelkowy świat

środa, 19 września 2012

kapusta z pieczarkami (i boczkiem) - idealna do kopytek ;)



Tak mnie dzisiaj naszło, na obiad z kopytkami, które uwielbiam. A do tego kapusta z pieczarkami, którą również wielbię:)))

Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej - pokrojona

pieczarki - użyłam cały pojemnik, taki jak np można dostać w LIDLu. - obrane i pokrojone w paseczki
100 g boczku wędzonego - w kostkę
liśc laurowy - 2 szt
trochę ziela angielskiego i pieprz w ziarnach
sól, pieprz świeżo mielony
1,5 cebuli drobno pokrojonej
masło do podsmażenia

Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać szklanką wody (ok 150ml) dodać ziele, liście laurowe, pieprz w ziarnach. 
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulkę i boczek, dodać pieczarki. Podsmażać je ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pieczarki przelać z sosem, który powstał do kapusty i gotować ok 40-50 minut do miękkości :)
Na koniec przyprawić. :)


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!