Trufelkowy świat

sobota, 4 listopada 2017

Ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową

Kto nie ma jeszcze ciasta na niedzielę? Dzisiaj proponuję przepyszne ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową. Polecam każdemu miłośnikowi kokosowych smaków.




Składniki na ciasto:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
1/4 szkl ciemnego kakao

Składniki na masę:

1/2 l mleka
6 łyżek kaszki manny
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2-3 puszki mandarynek (odcedzić je i pokroić)
250 g wiórków kokosowych

Składniki na polewę:
3/4 tabliczki czekolady
50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
1/2 szkl kawy


Wykonanie:
Ciasto.

Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, nadal ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca, dodać żółtka i miksować chwilę.
Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę i kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w termoobiegu, ok 40 minut, do efektu suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Nasączyć kawą,
Masa.
Mleko zagotować, dodać kaszkę. Ugotować i gorącą wlać na kostkę masła. Miksować, dodać cukier puder, mandarynki i wiórki kokosowe. Połowę ciepłej masy wylać na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i wylać resztę masy.
Polewa.
Śmietankę zagotować, odstawić, dodać posiekaną czekoladę, po minucie wymieszać na gładką masę i polać ciasto.


8 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj z kaszą ale gryczaną :) Twój wygląda świetnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Z okazji zbliżających się Świąt, nabyłam ostatnio nowy zestaw sztućców do podawania wypieków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce i szukam aktualnie jakichś fajnych przepisów na ciasta. Te wygląda nadzwyczaj ciekawie :). Myślę, że wszystkim gościom z pewnością przypadnie do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wpis gratuluje pomysłowości!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno tak fajnego bloga nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda super apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!