Trufelkowy świat

sobota, 4 listopada 2017

Ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową

Kto nie ma jeszcze ciasta na niedzielę? Dzisiaj proponuję przepyszne ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową. Polecam każdemu miłośnikowi kokosowych smaków.




Składniki na ciasto:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
1/4 szkl ciemnego kakao

Składniki na masę:

1/2 l mleka
6 łyżek kaszki manny
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl cukru pudru
2-3 puszki mandarynek (odcedzić je i pokroić)
250 g wiórków kokosowych

Składniki na polewę:
3/4 tabliczki czekolady
50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
1/2 szkl kawy


Wykonanie:
Ciasto.

Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, nadal ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca, dodać żółtka i miksować chwilę.
Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę i kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o wymiarach 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w termoobiegu, ok 40 minut, do efektu suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Nasączyć kawą,
Masa.
Mleko zagotować, dodać kaszkę. Ugotować i gorącą wlać na kostkę masła. Miksować, dodać cukier puder, mandarynki i wiórki kokosowe. Połowę ciepłej masy wylać na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i wylać resztę masy.
Polewa.
Śmietankę zagotować, odstawić, dodać posiekaną czekoladę, po minucie wymieszać na gładką masę i polać ciasto.


3 komentarze:

Smacznego!