Trufelkowy świat

czwartek, 6 września 2018

Tarta z cukinią

Dzisiaj zapraszam na ekspresowy obiad z cukinią w roli głównej.
Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut.
 

Składniki:
Ciasto francuskie
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
200 g śmietany 18% (gęsta)
2 jajka
Sól, pieprz, słodka papryka
Koperek
Forma do tarty
Oliwa do wysmarowania tarty

Wykonanie:
Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) ok 7 minut. Pozostałe ciasto zostawić na wierzch.
Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy. 
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.



10 komentarzy:

Smacznego!