Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut.
Składniki:
Ciasto francuskie
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
200 g śmietany 18% (gęsta)
2 jajka
Sól, pieprz, słodka papryka
Koperek
Forma do tarty
Oliwa do wysmarowania tarty
Wykonanie:
Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) ok 7 minut. Pozostałe ciasto zostawić na wierzch.
Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Świetny przepis :) Ja zamiast smietanydodaje mleko i wiecej jajek i tez wychodzi pychotka :)
OdpowiedzUsuńsuper wyszło będę polecać kazdemu :)
OdpowiedzUsuńLubię od czasu do czasu sobie zrobić, bo w domu tylko ja to lubię i nikt mi nie podjada ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń