Trufelkowy świat

czwartek, 6 września 2018

Tarta z cukinią

Dzisiaj zapraszam na ekspresowy obiad z cukinią w roli głównej.
Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut.
 

Składniki:
Ciasto francuskie
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
200 g śmietany 18% (gęsta)
2 jajka
Sól, pieprz, słodka papryka
Koperek
Forma do tarty
Oliwa do wysmarowania tarty

Wykonanie:
Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem francuskim i nakluć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) ok 7 minut. Pozostałe ciasto zostawić na wierzch.
Cukinię umyć. Połowę zetrzeć na grubych oczkach i odsączyć nadmiar płynu. Drugą połowę pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy. 
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.



9 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Ja zamiast smietanydodaje mleko i wiecej jajek i tez wychodzi pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyszło będę polecać kazdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię od czasu do czasu sobie zrobić, bo w domu tylko ja to lubię i nikt mi nie podjada ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  7. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!