Dzisiaj mam dla Was szybkie i pyszne ciasto ucierane, pełne jabłek i porzeczek.
Zapraszam.
Składniki:
4-5 jabłek
2 garście porzeczek czerwonej i czarnej
1 łyżka masła
120 g masła lub margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szkl cukru pudru trzcinowego (może być też zwykły puder)
otarta skórka z 1/2 cytryny
4 małe jajka lub 3 duże
1 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
szczypta cukru trzcinowego
Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić wg uznania. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać jabłka i porzeczki, chwilę podsmażyć. Odstawić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, dodać stopniowo jajka i z każdym mieszać mikserem ok 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny oraz na przemian przesianą mąkę i mleko.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej okrągłej foremki. Dodać owoce i posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Smacznego! :)
U nas dzisiaj rano byłą burza, a po 12 wychodziłam z psem na spacer w letniej sukience, bo znów cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho :)
mocno inspirujący wpis!
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuń