Składniki:
1 duża pierś pojedyncza lub mniejsza podwójna
1/2 cukinii
8 dużych pieczarek
200 ml śmietanki 12%
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka musztardy sarepskiej u mnie Develey
oliwa z oliwek
dodatkowo:
ziemniaki lub makaron - jak kto woli
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, w połowie smażenia dodać również pokrojoną wg uznania cukinię, przyprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać również odrobinę oliwy, wrzucić piersi i smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietanką. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania.
Podawać z duszonymi ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!
lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńFajnie jeszcze musztardy nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńtez je uwielbiam.. do kaszy idealne! :)
OdpowiedzUsuńżałosne , natarczywa reklama. Może bym nawet spóbował ale ja tylko kamisa lubie wiec` pewnie nie wyjdzie....
OdpowiedzUsuńzaznaczyłam tylko w poście, jakiej ja użyłam i nie napisałam, że MUSI być akurat ta, więc nie wiem skąd taka reakcja :)
UsuńPozdrawiam.