Trufelkowy świat

środa, 23 lipca 2014

Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią

Uwielbiam wszystkie sosy śmietanowe, dzisiaj troszkę pokombinowałam i dodałam jeszcze trochę cukinii, mięsko zamarynowałam w pysznej musztardzie, którą mogłam dodać do potrawy, dzięki uprzejmości firmy Develey :), do tego pieczarki i duszone ziemniaczki.



Składniki:

1 duża pierś pojedyncza lub mniejsza podwójna
1/2 cukinii
8 dużych pieczarek
200 ml śmietanki 12%
sól

pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka musztardy sarepskiej u mnie Develey
oliwa z oliwek
dodatkowo:
ziemniaki lub makaron - jak kto woli


Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, w połowie smażenia dodać również pokrojoną wg uznania cukinię, przyprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać również odrobinę oliwy, wrzucić piersi i smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietanką. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania.
Podawać z duszonymi ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Fajnie jeszcze musztardy nie dodawałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez je uwielbiam.. do kaszy idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. żałosne , natarczywa reklama. Może bym nawet spóbował ale ja tylko kamisa lubie wiec` pewnie nie wyjdzie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaznaczyłam tylko w poście, jakiej ja użyłam i nie napisałam, że MUSI być akurat ta, więc nie wiem skąd taka reakcja :)
      Pozdrawiam.

      Usuń

Smacznego!