Trufelkowy świat

wtorek, 22 lipca 2014

Pierożki francuskie z pieczarkami

Mam dla Was szybką przekąskę idealną na wieczór z przyjaciółmi.
Pierożki francuskie z pieczarkami i serem.
Na pewno wiele osób zna ten przepis. :)


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego

400 g pieczarek
1/2 cebuli
sól
pieprz
kawałek sera żółtego
zioła prowansalskie
1 jajko
dodatkowo:
ketchup u mnie DEVELEY McDonald's


Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić drobno, to samo zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, poddusić ją chwilę, następnie wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć ok 10-15 minut, doprawiając międzyczasie solą i pieprzem.
Ciasto francuskie pokroić wg uznania na mniejsze kwadraty, na każdym ułożyć łyżkę pieczarek, posypać startym serem żółtym, posypać ziołami prowansalskimi, zamknąć jak pieroga, widelcem.
Gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podawać ciepłe z ketchupem.
Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!