Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka wody
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
dodatkowo można użyć: orzechy, rodzynki, słonecznik łuskany,czubata łyżka miodu, łyżka przyprawy piernikowej, cynamon
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier, ubijać dalej.
Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, miodem i kakao.
Do masy wlać olej i wodę - miksować na wolnych obrotach.
Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać jabłka i ewentualnie inne z dodatków, które mamy akurat w domu:)
Delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką.
Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 170 st. C.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową, której przepis podam za chwilę i udekorować wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa :
6 łyżek wody
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
2 łyżki masła, lub margaryny
Wszystko gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chwile ostygnie polać nasz wypiek:)
Smacznego:)
6 jajek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
1 szklanka wody
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
dodatkowo można użyć: orzechy, rodzynki, słonecznik łuskany,czubata łyżka miodu, łyżka przyprawy piernikowej, cynamon
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier, ubijać dalej.
Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, miodem i kakao.
Do masy wlać olej i wodę - miksować na wolnych obrotach.
Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać jabłka i ewentualnie inne z dodatków, które mamy akurat w domu:)
Delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką.
Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 170 st. C.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową, której przepis podam za chwilę i udekorować wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa :
6 łyżek wody
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki kakao
2 łyżki masła, lub margaryny
Wszystko gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chwile ostygnie polać nasz wypiek:)
Smacznego:)
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń