Trufelkowy świat

poniedziałek, 24 września 2012

Jabłuszka w ciemności :)



Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

1 szklanka wody

3 szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę

dodatkowo można użyć: orzechy, rodzynki, słonecznik łuskany,czubata łyżka miodu, łyżka przyprawy piernikowej, cynamon

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna dodać cukier, ubijać dalej.
Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, miodem i kakao.
Do masy wlać olej i wodę - miksować na wolnych obrotach.
Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać jabłka i ewentualnie inne z dodatków, które mamy akurat w domu:)

Delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką.
Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 170 st. C.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową, której przepis podam za chwilę i udekorować wiórkami kokosowymi.





Polewa czekoladowa :

6 łyżek wody

6 łyżek cukru pudru

4 łyżki kakao

2 łyżki masła, lub margaryny

Wszystko gotować przez chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy chwile ostygnie polać nasz wypiek:)




Smacznego:)

1 komentarz:

Smacznego!