Oprócz Konkursu, mam dla Was dzisiaj świeżutkie, pyszniutkie Lionowe Muffinki z jabłkiem.
Muffinki - jak zawsze szybko, prosto i smacznie!
Potrzebujemy:
1 i 2/3 szklanki mąki
3 czubate łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej PRYMAT
2/3 szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła
2 batony Lion w białej czekoladzie
1 jabłko
2 jaja
niepełna szklanka mleka
Wykonanie:
Mąkę z kakao przesiewamy. Dodajemy proszek, sodę, sól, cukier. Mieszamy. Dodajemy zimne masło, całość rozcieramy w dłoniach tak, aby powstała drobna kruszonka. Dodajemy drobno posiekane Liony.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, lub trzemy na grubych oczkach.
W drugiej misce mieszamy jajka, starte jabłko i mleko
Do suchych składników dodajemy mokre. Całość mieszamy krótko, masę wkładamy łyżką do papilotek (na ok 2/3 wysokości)
Pieczemy w temp. 180°C w termoobiegu, ok 20 minut, do efektu suchego patyczka.
Smacznego !
muszą być smaczne:) przepis zapisuję do zrobienia:D
OdpowiedzUsuńpysznie muszą smakować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :) już prawie nic nie zostało :(
OdpowiedzUsuń:))
Wybrałam przepis ponieważ kocham muffinki, robiliśmy mini imprezę i postanowiłam zrobić mini muffinki, a jak znalazłam z LIONEM i to w BIAŁEJ CZEKOLADZIE to nie potrafiłam się oprzeć, musiałam spróbować! Efekt był zniewalający ;) Sama zobaczysz hehe
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ CI ZA ŚWIETNY PRZEPIS NA WYBUCHAJĄCE MUFFINKI :D
To Ty opracowałaś nową recepturę, żeby wybuchały :D
Usuńmuszę wypróbować ten sposób :D hihi
Miłego wieczoru :)