Składniki:
2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
2 marchewki
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy
1 łyżeczka przyprawy korzennej
opcjonalnie:
cukier puder do posypania ciastek
Wykonanie:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką i każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać ciastka.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 12 minut. Kiedy ciastka ostygną, można posypać je cukrem pudrem.
jaki piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę wreszcie upiec jakieś ciasteczka 😉
OdpowiedzUsuńkolejny przepis do zapisania :-)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie smaczne są ciasteczka z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń