Trufelkowy świat

poniedziałek, 21 lipca 2014

sok jabłkowo-miętowy

Będąc wczoraj na grillu u Grażyny, zainspirowałam się potrawami, które przygotowała (tematyka jabłkowa) i postanowiłam ugotować pyszny sok jabłkowo-miętowy.

Składniki:
1 kg jabłek papierówek lub innych małych i dość miękkich

3 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
10 liści mięty
woda


Wykonanie:
Jabłka zalać wodą (tak by pokryły jabłka, nie za dużo) i zagotować z miodem, cukrem i miętą.
Kiedy jabłka będą miękkie całość zmiksować blenderem. Następnie całość przelać przez sitko do dzbanka. Schłodzić. Idealnie gasi pragnienie! :)
Zmiksowane owoce, które zostaną można zamrozić lub dodać jako mus jabłkowo-miętowy do deserów.


2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że jabłka się przydały i wylądowały w tak smacznym napoju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że się przydały :)
      część zjedliśmy w całości, a pozostałe przerobiłam na ten pyszny sok.
      Moje jeszcze ok 5 dni i też się będą już dobre! :)

      Usuń

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)