Dzisiaj zapraszam wszystkich zabieganych na szybki, jesienny obiad. Pyszne spaghetti z pomidorami i tuńczykiem.
Przygotujecie je w łatwy sposób w 20 minut.
Zapraszam!
#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień
Składniki:
1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy
6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
1/2 cebuli
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
oliwa
20 listków świeżej bazylii + bazylia do ozdoby
natka pietruszki
sól
pieprz
garść tartego parmezanu
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić ją i zalać octem winnym, dusić aż odparuje.
Dodać pomidory. Jeżeli używamy świeżych (muszą być dojrzałe) to obieramy je i kroimy w kostkę. Pomidory dusić ok 10 minut.
Po tym czasie dodać tuńczyka, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dusić jeszcze 5 minut.
Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
Makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić świeżą bazylią.
Smacznego!
Uwielbiam makarony w każdej ilosci i postaci ❤️❤️
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym😍 A najbardziej lubię to jest gotowe w 20 min 😊
OdpowiedzUsuńKocham makarony i moge je jeść codziennie
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten blog napisany w fajnym języku ! jest miły dla oka :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie smaków jest zaskakujące.
OdpowiedzUsuń