Trufelkowy świat

poniedziałek, 20 listopada 2017

Spaghetti z pomidorami i tuńczykiem

Dzisiaj zapraszam wszystkich zabieganych na szybki, jesienny obiad. Pyszne spaghetti z pomidorami i tuńczykiem. 
Przygotujecie je w łatwy sposób w 20 minut. 
Zapraszam!

#lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień




Składniki:
1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy

6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
1/2 cebuli
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
oliwa
20 listków świeżej bazylii + bazylia do ozdoby
natka pietruszki

sól
pieprz
garść tartego parmezanu

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu ze szczyptą soli i łyżeczką oliwy.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić ją i zalać octem winnym, dusić aż odparuje. 
Dodać pomidory. Jeżeli używamy świeżych (muszą być dojrzałe) to obieramy je i kroimy w kostkę. Pomidory dusić ok 10 minut. 
Po tym czasie dodać tuńczyka, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dusić jeszcze 5 minut. 
Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
Makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić świeżą bazylią.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Uwielbiam makarony w każdej ilosci i postaci ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym😍 A najbardziej lubię to jest gotowe w 20 min 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham makarony i moge je jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!