Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki.
Składniki na spód:
180 g ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem
50 g masła
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, przestudzić. Ciasteczka rozkruszyć blenderem lub malakserem. Połączyć z masłem i wysypać na blaszkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Składniki na masę:
180 g jogurtu naturalnego
250 g serka mascarpone
1/4 cukru pudru
200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
180 g ciastek Oreo lub Neo
2,5 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Wykonanie:
Jogurt i serek mascarpone wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski przesiać cukier puder, dodać jogurt i ser mascarpone, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Po tym czasie przełożyć ją do garnka i podgrzać do rozpuszczenia żelatyny, ale nie doprowadzając do wrzenia. Delikatnie przestudzić i dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać do połączenia się składników, zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i miksować na średnich obrotach.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać również do masy serowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodać przepołowione ciastka i jeszcze raz przemieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Składniki na polewę:
80 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30% lub 36%
Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń