Za oknem buba. Prawdziwa jesień nastała, deszcz, wiatr, szaro i buro. Nie lubię takiej pogody, dlatego w taką niepogodę trzeba sobie humor poprawić czymś słodkim. Dzisiaj proponuję ciasto ZEBRA.
Składniki:
5 jajek
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl oliwy
1 szkl pomarańczowej oranżady
dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej typ 450, np. TOTA
2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier, a na końcu po jednym żółtku.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją stopniowo do ubitych białek, miksując na wolniejszych obrotach. Dalej ubijając dodać na przemian olej i oranżadę.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na funkcję góra - dół.
Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką. Ciasto wylewać na przemian - łyżka ciemnego, łyżka jasnego.
Ciasto piec 60 minut.
Smacznego!
Klasyk! Na pewno pyszne 😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa
OdpowiedzUsuń