Dzień dobry, a raczej dobry wieczór! :)
Przepraszam, dawno znowu mnie nie było. Ale już nadrabiam, będzie kilka przepisów z buraczkami w roli głównej. Lubicie buraczki?! :)
Ja uwielbiam!
Nie pochwaliłam się Wam, ale zapisałam się na roczną dietetykę, dlatego też tak mało czasu mam i ciągle coś się dzieje. Tym razem dostaliśmy za zadanie wykorzystać różne produkty w kuchni.
Ja uwielbiam!
Nie pochwaliłam się Wam, ale zapisałam się na roczną dietetykę, dlatego też tak mało czasu mam i ciągle coś się dzieje. Tym razem dostaliśmy za zadanie wykorzystać różne produkty w kuchni.
Ja wybrałam oczywiście buraki! Moje ulubione chyba warzywo. Uwielbiam barszcze, buraczki w formie dodatku do obiadu, a niedługo wypróbuję je na słodko!
Wczoraj był barszcz zabielany, dzisiaj buraczki tarte z kwaśnym jabłkiem na ciepło.
A tutaj przepis na nasz barszcz :)
Składniki:
6 buraków
małe wędzone żeberko
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ selera
1 cebula (opalona nad palnikiem)
3 kulki ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
sól
sok z cytryny
śmietanka 12% + odrobina mąki
pietruszka zielona
Dodatkowo
ziemniaki + łyżeczka masła / makaron
Wykonanie:
Buraczki w łupinkach gotować w wodzie ok 1 godziny. Obrać,
część zetrzeć na tarce, część pokroić w paseczki (wg uznania). Jednego ugotowanego
buraczka zostawić wrazie czego, gdyby nasz barszcz stracił czerwoną barwę. Do
garnka wlać ok 4 litry wody, włożyć żeberko, zagotować. Gotować na małym gazie
ok 20 minut. Dodać obraną i pokrojoną wg uznania włoszczyznę i cebulę. Gotować
następne 20 minut na małym palniku. Dodać buraczki (oprócz tego jednego
odstawionego na czarną godzinę).
Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie wyłowić z
barszczu żeberko (można obkroić z niego mięso, jeśli ktoś lubi) i cebulę.
Resztę warzyw zostawić, można je pokroić w kostkę lub paseczki. W osobnym
garnku podgrzać ok 200 ml śmietanki, wymieszanej z łyżką mąki. Dodać do
barszczu, wymieszać.
Podawać z makaronem lub ziemniakami duszonymi i dużą, dużą
ilością zielonej pietruszki!
Smacznego!
Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń