Trufelkowy świat

wtorek, 23 października 2018

Krem kalafiorowy z nutką miodu

Dzień dobry! Dzisiaj przychodzę do Was x przepisem na pyszny krem z kalafiora z dodatkiem miodu! Idealne połączenie, koniecznie wypróbujcie!


Składniki:
1 mały kalafior
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały kawałek selera
mała por
3 Piramidki smaku
4 ziemniaki
cebula 
2 ząbki czosnku
oliwa 
masło 
biały pieprz
sól 
2 łyżeczki miodu, np. Rzepakowy Huzar
100ml śmietanki 30%
Składniki na grzanki:
kilka skibek chleba
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie

Wykonanie:
Marchewki, seler i korzenie pietruszki obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać umytą por i piramidki smaku, zalać zimną wodą. Ugotować wywar warzywny.
W tym czasie obrać i posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, kalafiora umyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz.
Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki i zostawić do podania zupy.
Do wywaru warzywnego wrzucić zawartość patelni, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby warzywa były w pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować.
Przygotować grzanki.
Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut.
Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki. Chętnie wypróbuje i jestem pewna że będzie mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta miodowa nutka brzmi bardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to można jeść. Do tego jeszcze tabletki musujące na odchudzanie Vanefist neo skład których jest przystępny dla każdego i można żyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super jedzenie superfood. Z pewnością warto sięgać do takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kremowe zupy. Na co dzień w moim menu znajduje się zupa krem z groszku, pomidorów, marchewki, dyni.
    Zupę kalafiorową jadamy raczej w klasycznej postaci, z ziemniakami.
    Twój przepis brzmi jednak bardzo kusząco. Lubię gotować zupy, szczególnie w upalne dni - kiedy apetyt jest dość ograniczony.
    Jak tylko za zakupach dorwę jakiś łany kalafior - na pewno jutro ucztujemy się w ten sposób.
    Jednak obawiam się troszeczkę dodatku tego miodu. No ale zobaczymy - nie zamykam się na eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super sprawa taki krem... Jestem ogromną zwolenniczką domowych wyrobów, bo wiem co jem. Ten przepis dodałam do mojej książki z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny krem kalafiorowy. Czegoś takiego szukałem

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja, muszę koniecznie sprawdzić ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tego typu dania, świetny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialnie wygląda ta zupa, koniecznie muszę wypróbować! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam że zaciekawiła mnie ta kompozycja smakowa.

    OdpowiedzUsuń
  14. To brzmi jak przepis na wyjątkowo kremowe i aromatyczne danie! Krem z kalafiora z nutką miodu to połączenie delikatności warzyw z subtelnym słodkim akcentem miodu, które zapewne nadaje mu niezwykłego smaku. Dodatek śmietanki tylko pogłębia kremową konsystencję i dodaje mu aksamitności. Grzanki z chrupiącego chleba z oliwą i ziołami stanowią idealny dodatek, który z pewnością uzupełni i wzbogaci smak dania. Dziękujemy za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. To brzmi naprawdę smakowicie! Dodatek miodu z pewnością dodaje ciekawego smaku. A grzanki z ziołami na pewno będą idealnym dodatkiem, który podkreśli aromat tego pysznego dania. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!