Trufelkowy świat

sobota, 9 września 2017

Batony zbożowe - idealne do pracy lub szkoły

Dzisiaj mam dla Was propozycję na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.
Szybkie, zdrowe i bardzo smaczne.
Batoniki zbożowe. Zapraszam!
 



Składniki:
200 g płatków owsianych
16 łyżek płatków kukurydzianych
10 daktyli
1/2 szkl mieszanki bakalii

2 łyżki płatków migdałowych
2 banany
100 ml napoju ryżowego


Wykonanie:
Banany zmiksować z napojem ryżowym blenderem. 

Dodać płatki owsiane, kukurydziane, pokrojone w paseczki daktyle, bakalie i płatki migdałowe.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Keksówkę (ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto zbożowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut.
Po tym czasie ciasto wystudzić i pokroić na batoniki wg uznania.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie batoniki, sama często kombinuje ze składnikami, ale zawsze staram się, żeby było zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ;)
      idealnie zastępują gotowe batoniki, np. kiedy jesteśmy w pracy ;)

      Usuń
  2. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!