Deser z mojego regionu, po poznańsku.
Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli ślimaka. Dodatkowo dodałam kruszonkę (po poznańsku kruszankę), ponieważ uwielbiam ją przy drożdżowych specjałach.
Zapach roznosi się po całym domu!
Pachnie pięknie!!! :)
Zapraszam na przepis! :)
Składniki na rozczyn:
1/2 szkl ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej typ 500, np. TOTA
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej typ 500, np. TOTA
1 całe jajo
3 żółtka
1/2 szkl ciepłego mleka
150 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
70 g masła
1/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
skórka otarta z całej cytryny
Wykonanie:
Najpierw zrobić rozczyn. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe jajko, żółtka. Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką.
Urywać kawałki ciasta, zwijać je w rękach na długie części, z których następnie tworzyć małe zawijańce, ślimaki.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę wymieszać, aż powstanie sypka masa.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Drożdżówki posmarować delikatnie białkiem wymieszanym z mlekiem. Obsypać dużą ilością kruszonki, posypać migdałami.
Piec około 20-25 minut do zarumienienia.
Kiedy ostygną wymieszać składniki na lukier. Polać według uznania.
Smacznego!
Już sobie ten zapach wyobrażam... Cudowności :)
OdpowiedzUsuńI widzę, że drożdżówkowy amator już się kręcił w pobliżu ;)
oczywiście :)
UsuńBufet już pierwszy do domowych wypieków :)
To są zdecydowanie moje smaki. Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń