Trufelkowy świat

niedziela, 18 września 2016

Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :)

Długo zastanawiałam się jakie danie regionalne przygotować, oczywiście wybrałam kuchnię wielkopolską, jak na wielkopolankę przystało.
Pamięcią sięgałam po tradycyjne smaki z dzieciństwa, smaki które serwowała (i serwuje do dziś) ukochana Babcia, smaki które co niedzielę goszczą na stołach w wielu domach.
W Wielkopolsce jednak dominującą rolę odgrywają ziemniaki (zwane pyrami lub kartoflami). Osobiście uwielbiam potrawy przygotowane na ich bazie!
Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem.

noclegi

Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem.
Pyry z gzikiem to postne danie po poznańsku, na które składają się ziemniaki w mundurkach (nieobrane) oraz ser twarogowy ze śmietaną przyprawiony solą i pieprzem. Danie to powstało w pierwszej połowie XIX wieku, wtedy właśnie w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki.

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyry z gzikiem, który zmodyfikowałam i zrobiłam na swój ulubiony sposób.

Zapraszam!






Składniki:

1 kg małych ziemniaków
1 mała por
1/2 cebuli
10 plasterków boczku parzonego
szczypiorek

Składniki na marynatę do ziemniaków:
5 łyżek oleju dobrej jakości
2 łyżki majonezu
przyprawa do ziemniaków

Składniki na gzik:
250 g białego sera
200 ml śmietany 12% (gęstej)
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić.
Por, cebulę i boczek drobno pokroić.
Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami.
Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia się potrawy.
Kiedy ziemniaki się pieką przygotować gzik.
Ser i śmietanę zmiksować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany szczypiorek i koperek. Całość przyprawić według uznania świeżo mielonymi solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki serwować razem z gzikiem na jednym talerzu :)

Smacznego!



    





2 komentarze:

  1. Uwielbiam, ale tylko w oryginalnej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skosztuję takie pyszności. Ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!