Przejrzałam moją skrytkę, co tam się z lata zostało,
patrzę,
szukam,
a tam kuka na mnie wielki słoik powideł własnej roboty.
Pierwsza myśl - oczywiście pyszne rogaliki drożdżowe,
u mnie w domu każdy je lubi, znikają w mgnieniu oka i każdemu buzia się śmieje, kiedy wychodzą z pieca :).
Dlatego też postanowiłam upiec rogaliki, z miłą chęcią wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz, i się nie zawiodłam, ciasto bardzo lekko się urabia, a po upieczeniu, jak i również na drugi dzień, jest bardzo smaczne.
Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
2 kostki masła lub margaryny (2x 200g)
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
100 g drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie całe opakowanie szczecinieckiej, 12%)
powidła
jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania lub lukier (cukier puder + odrobina wody + odrobina cytryny)
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, odstawiamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy masło, siekamy nożem. Dodajemy jajka, sól, drożdże, ugniatamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na pół, wkładamy do foliowych woreczków i chłodzimy w lodówce ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na części, wałkujemy, aby miało okrągły kształt, dzielimy na 8 części. Dodajemy po łyżce powideł na każdą część i zawijamy rogaliki. Smarujemy rozmąconym jajkiem (opcjonalnie można posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi).
Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.
Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem, lub przygotowanym lukrem.
Smacznego ! :)
też robię rogaliki wg tego przepisu. Są genialne :-) można się uzależnić
OdpowiedzUsuńooo, wpraszam się na rogalika! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem takich pysznych rogalików.Trzeba by raz upiec.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńpisze że 2 masła margaryny, czy chodzi o kostki czy co takiego?
OdpowiedzUsuń2 kostki 200 g :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, przepyszne , próbowałam wg wielu receptur , ale ta bije wszystkie na głowę.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Takie rogaliki to lubię zjeść na podwieczorek : )
OdpowiedzUsuń