Dobry wieczór ;)
W końcu piątek, piątunio, piąteczek!!! :)
Mój ulubiony dzień w tygodniu. Tydzień zleciał jako tako, czekamy na tynki w mieszkaniu..
Cały czas szukamy inspiracji, w niedzielę jedziemy oglądać drzwi :).
Ajjj jeszcze trochę...
A tymczasem zapraszam Was na pyszną rybkę w towarzystwie pysznej sałatki na bazie oleju lnianego - mój ulubiony do kanapek i sałatek! :)
Składniki na sałatkę:
2 garście mixu sałat
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 słodkiej papryki
1 obrany ze skórki pomidor
10 oliwek zielonych
2 ogórki konserwowe
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
olej lniany, np. Semco
sól
pieprz
Składniki na rybę:
5 filetów z sandacza
sól
pieprz
majeranek
olej dobrej jakości, np. Semco
Wykonanie:
Najpierw szykujemy sałatkę.
Do miski wrzucić mix sałat.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę, oliwki,
ogórki również pokroić wg uznania. Koperek i szczypiorek posiekać
drobno.
Wszystko razem wymieszać, dodać olej lniany i przyprawić solą i pieprzem.
Rybę przyprawić i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3
minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku.
Chętnie skosztuję to danie. Apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń