Dzień dobry w tym starym roku jeszcze...
Długo zastanawiałam się co szybkiego (z racji, że w sylwestra do pracy), słodkiego przyszykować na ostatni dzień tego roku.
Zainspirowałam się słodkim przepisem na krówkę na blogu Om nom nom.
Dlatego będziemy zajadać się pyszną krówką na słonych krakersach. Bez pieczenia, szybko, i pysznie! :)
A korzystając z okazji chciałam Wam podziękować za Waszą obecność na moim blogu. Życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, aby był znacznie lepszy od poprzedniego oraz by spełniły się wszystkie Wasze marzenia! :)
A teraz zapraszam na kawałek krówkowego ciasta.
Składniki:
2 opakowania słonych krakersów - duże
1 szkl mąki
1 jajko
4 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
3 łyżeczki cukru
1/2 l śmietany kremówki
2 śmietanofixy
2 opakowania płatków migdałowych (u mnie 140 g razem)
3/4 puszki masy kajmakowej
Wykonanie:
1 szklankę mleka zmiksować z jajkiem, mąką i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z masłem i cukrem. Kiedy masło się rozpuści zdjąć z palnika i dodać zmiksowaną masę. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Na koniec można jeszcze raz zmiksować masę.
Na blachę wyłożyć pierwszą warstwę krakersów, posmarować je masą kajmakową, znowu krakersy, masa budyniowa i znów krakersy, masa kajmakowa i krakersy.
Na koniec ubić kremówkę ze śmietanofixami, wyłożyć na wierzch ciasta.
Całość posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami.
Schłodzić - najlepiej całą noc.
Gotowe :).
Szybko, bez pieczenia i jak smacznie. :)
Krówka wygląda smakowicie :) Ja robiłam wczoraj, ale na cieście miodowym. Zawsze mam wrażenie, że z krakersami to będzie za słone :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie te smaki fajnie się łączą, i dobrze ze sobą współgrają :)
UsuńPolecam spróbować. A krakersy najlepiej wybrać lajkonika :).
Pysznie wygląda :) zapraszam również do mnie http://samaslodyczuasi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w pełni, że świetnie się łączą smak krówki i delikatnie słonych krakersów. Zrobiłam wczoraj to ciasto i wyszło rewelacyjnie. Naprawdę super przepis. Polecam!
OdpowiedzUsuńjaka musi być blaszka , żeby się udało tyle warstw zrobić?
OdpowiedzUsuńmoja miała 20x30 :) ! Pozdrawiam!
Usuńwspaniały blok i fajne treści
OdpowiedzUsuńblog jest extra bede tu wracać!
OdpowiedzUsuńinspirujące wpisy i fajne zdjęcia
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis!
OdpowiedzUsuńfantastyczny wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuńciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuń