Trufelkowy świat

niedziela, 14 kwietnia 2013

Kolorowy i lekki "torcik"

Za oknem piękna wiosna! :)
Dlatego będzie dzisiaj kolorowo - kolorowo, bo przygotowane z myślą na konkurs u "w mojej pysznej kuchni".

Składniki:
ciastka digestive - pół paczki
1 łyżka masła
2 galaretki zrobione wg przepisu (np. zielona i czerwona)
mleko skondensowane niesłodzone - 1 puszka
galaretka cytrynowa




Przygotowanie:
Łyżkę masła roztopić w garnuszku, Ciastka rozkruszyć (np tuczkiem) i dodać do masła, wymieszać. Wylepić nimi dno, np. tortownicy.
Galaretkę cytrynową zalać 2/3 szkl gorącej wody, wymieszać. Odstawić. Kiedy wystygnie i zacznie tężeć, przelać ją do miski. Dodać mleko skondensowane i miksować do uzyskania piany (ok 1-2 min).
Galaretki (zieloną i czerwoną) pokroić w kostkę, wyłożyć warstwę, zalać masą cytrynową. Odstawić na chwilę do lodówki, po czym powtórzyć czynność tak długo, aż skończą się składniki.



Idealny, lekki deser, by powitać wiosnę! :)




12 komentarzy:

Smacznego!