Składniki:
6 średnich ziemniaków
6 plastrów boczku
2 cebulki dymki
1 szkl startego sera cheddar + garść do posypania
200 g gęstej śmietany 12%
szczypiorek
koperek
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotować sos śmietanowy.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać śmietanę, ser cheddar, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać boczek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy są miękkie.
Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego ziemniaka wyłożyć sporą ilość sosu, posypać serem i zapiekać ok 7-10 minut. Gotowe ziemniaki posypać obficie koperkiem.
Jest pysznie! Smacznego!
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńTen przepis mnie zaciekawił i chętnie sprawdzę czy smakuje równie dobrze jak wygląda.
OdpowiedzUsuńZiemniaczki w takim wykonaniu to zdecydowanie coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te ziemniaczki
OdpowiedzUsuńChętnie sama przygotuję takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńZiemniaczki w takim wykonaniu bardzo chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń