Trufelkowy świat

niedziela, 9 kwietnia 2017

Ziemniaki zapiekane z sosem śmietanowym i cheddarem

Proste w przygotowaniu, pyszne, "wciągające", ziemniaki z sosem śmietanowym i serem cheddar. Idealne na obiad, jak i również spotkanie z przyjaciółmi. Kto chętny na ziemniaczka? :)




Składniki:

6 średnich ziemniaków
6 plastrów boczku
2 cebulki dymki
1 szkl startego sera cheddar + garść do posypania
200 g gęstej śmietany 12%
szczypiorek
koperek
sól
pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotować sos śmietanowy.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać śmietanę, ser cheddar, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać boczek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy są miękkie.
Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego ziemniaka wyłożyć sporą ilość sosu, posypać serem i zapiekać ok 7-10 minut. Gotowe ziemniaki posypać obficie koperkiem.
Jest pysznie! Smacznego!






9 komentarzy:

  1. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis mnie zaciekawił i chętnie sprawdzę czy smakuje równie dobrze jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaczki w takim wykonaniu to zdecydowanie coś co uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają te ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie sama przygotuję takie ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaczki w takim wykonaniu bardzo chętnie skosztuję.

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!