Trufelkowy świat

niedziela, 2 kwietnia 2017

FIT SZARLOTKA z płatkami owsianymi


Przepięknie za oknem, aż chce się zdrowiej jeść. Promyki słońca jeszcze przenikają przez okno do salonu... Dlatego do kawki, zdrowsza wersja szarlotki, specjalnie dla tych co są na diecie, i nie tylko! Weekend znowu zleciał, nie wiem kiedy, ale za to miło i przyjemnie.
Spacer z naszym kochanym Bufetem po lesie, jego radość i błysk w oku bezcenny.




Wybiegał się z moim Mężem, nie wiadomo, który bardziej zmęczony :).
Pół soboty oczywiście w kuchni. A teraz już tylko odpoczynek i relaks!
A żeby go dopełnić to jeszcze po małym kawałku placka!
Zapraszam!


Składniki na ciasto:
1 szkl mąki tortowej
1 szkl płatków owsianych
garść orzechów włoskich
1/4 szkl cukru brązowego
szczypta soli
120 g rozpuszczonego masła
1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę:
1 kg jabłek
Składniki na kruszonkę:
2 szkl płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
80 g masła
2/3 szkl cukru brązowego


Wykonanie:
Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać do nich mąkę, sól i cukier. Do rozpuszczonego masła dodać wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem wykleić wysmarowaną masłem i obsypaną mąką okrągłą foremkę.
Zrobić dziurki widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda i zetrzeć razem ze skórką. Wycisnąć sok. Wyłożyć na ciasto.
Zrobić kruszonkę - wymieszać płatki, cukier brązowy, cynamon i masło, wyłożyć na jabłka. Piec jeszcze 45 minut, w tej samej temperaturze. Smacznego! :) 








1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuje ten przepis. Szarlotka apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!