Spacer z naszym kochanym Bufetem po lesie, jego radość i błysk w oku bezcenny.
Wybiegał się z moim Mężem, nie wiadomo, który bardziej zmęczony :).
Pół soboty oczywiście w kuchni. A teraz już tylko odpoczynek i relaks!
A żeby go dopełnić to jeszcze po małym kawałku placka!
Zapraszam!
1 szkl mąki tortowej
1 szkl płatków owsianych
garść orzechów włoskich
1/4 szkl cukru brązowego
szczypta soli
120 g rozpuszczonego masła
1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę:
1 kg jabłek
Składniki na kruszonkę:
2 szkl płatków owsianych
2 łyżeczki cynamonu
80 g masła
2/3 szkl cukru brązowego
Wykonanie:
Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać do nich mąkę, sól i cukier. Do rozpuszczonego masła dodać wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem wykleić wysmarowaną masłem i obsypaną mąką okrągłą foremkę.
Zrobić dziurki widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Jabłka umyć, wyciąć gniazda i zetrzeć razem ze skórką. Wycisnąć sok. Wyłożyć na ciasto.
Zrobić kruszonkę - wymieszać płatki, cukier brązowy, cynamon i masło, wyłożyć na jabłka. Piec jeszcze 45 minut, w tej samej temperaturze. Smacznego! :)
Chętnie wypróbuje ten przepis. Szarlotka apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń