Czas leci tak szybko...
W mieszkaniu schną tynki, następna w kolejce jest podłoga.
Pomysłów przybywa, ale nadal liczę na jakieś propozycje z Waszej strony :). Ja już nie mogę się doczekać efektu końcowego!
A dzisiaj mam dla Was propozycję na piątkowy obiad (tak piątek już tuż tuż!), coś w zamian sadzonego z ziemniakami. Szybka i bardzo smaczna propozycja.
Składniki na szpinak:
250g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki śmietany 12% (rzadkiej)
sól
pieprz
odrobina masła lub oliwy
Składniki na puree ziemniaczane:
8 ziemniaków
3 łyżki śmietany 12% (rzadkiej)
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka masła
sól
pieprz
masło
dodatkowo:
4 jajka (najlepiej takie "wsiowe")
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować.
Na odrobinie masła podsmażyć posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili szpinak. Dusić pod przykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie dania ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) proste składniki i super efekt :)
OdpowiedzUsuńPysznie i szybko ☺ Lubię taką prostotę w kuchni
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na szybki obiad w ciekawym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda ta zapiekanka.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje ta zapiekanka. Super przepis
OdpowiedzUsuń