Dzisiaj propozycja szybka i bardzo smaczna!
Murzynek, z mocno czekoladową polewą, idealny do popołudniowej kawy.
Zapraszam!
Składniki:
2 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA
3 jajka
1/2 kostki masła
3/4 szkl cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl mleka
3 łyżki powideł
2 czubate łyżki kakao naturalnego
szczypta soli
dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
* wszytkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli
Masło zmiksować na gładką masę z cukrem i żółtkami.
Stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i mleko, następnie dodać powidła i kakao, ciągle miksując.
Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut.
Wystudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i posmarować ciasto wg uznania.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie smakuje to ciasto w połączeniu z filiżanką kawy.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń