Zapraszam Was na pyszne śniadanie.
Oczywiście można zjeść również na kolację ;).
Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Bułeczki żytnio-pszenne.
Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu i jest na pewno zdrowsze.
To kto robi ze mną?
Składniki:
1,5 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA
1,5 szkl mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka do rozczynu, np. TOTA
1 łyżeczka soli
1 szkl ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki oliwy
3 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Mleko wymieszać z oliwą.
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 50 ml mleka wymieszanego z oliwą i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką, na ok 10 minut.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać żytnią i sól. Wlać resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulkę, w razie potrzeby dosypać mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić nacięcia i posypać nasionami chia.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie posmarować ciepłym mlekiem.
Piec ok 20 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ostudzić.
Gdzie można dowiedzieć się więcej o tej mące, cenach i ewentualnie ją kupić? Jakoś nie mogę trafić w to miejsce a jestem zainteresowana.
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńniedługo będzie można zakupić przez stronę internetową www.tota.pl
Obecnie można dowiedzieć się wszystkich szczegółów i zamówić mąkę mailowo: maka@tota.pl
Więcej o firmie TOTA można dowiedzieć się na facebooku: https://www.facebook.com/polskamakatota/
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za wyczerpującą informację :).
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
nie ma sprawy ;)
Usuńw razie co proszę pisać, pytać :)
Pozdrawiam!
Bardzo apetyczne bułeczki. Porywam jedna na śniadanko 😃
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń