Kto ma cukinię i nie ma na nią pomysłu?
Składniki suche:
1,5 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
3 łyżki kakao naturalnego
5 łyżek cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
270 g jogurtu naturalnego
1/3 szkl oliwy
2 jajka
Dodatkowo
1 szkl startej na grubych oczkach cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady
orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby muffinek
1,5 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
3 łyżki kakao naturalnego
5 łyżek cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
270 g jogurtu naturalnego
1/3 szkl oliwy
2 jajka
Dodatkowo
1 szkl startej na grubych oczkach cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady
orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby muffinek
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche
składniki, w drugiej mokre.
Następnie mokre przelać do
suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz.
Ciasto przełożyć do papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do
200 stopni ok 30 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy i rodzynki lub posypać wiórkami czekoladowymi.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy i rodzynki lub posypać wiórkami czekoladowymi.
Mam ochotę wypróbować przepis,ale zastanawiam się jakiej konsystencji ma być starta cukinia.Jakich oczek użyć w tarce?:)
OdpowiedzUsuńCukinię trzemy na grubych oczkach ;)
UsuńDziękuję za uwagę, już poprawiam w przepisie :)
Pozdrawiam :)
Udało mi się wreszcie znaleźć trochę czasu i upiekłam mufinki. Przepis rewelka. Na pewno zagości na stałe w mojej rodzinie. Bardzo dziękuje i pozdrawiam.:)
UsuńBardzo się cieszę! :)
UsuńPozdrawiam ciepło!
muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń