Trufelkowy świat

piątek, 4 sierpnia 2017

Cukiniowe muffiny z polewą czekoladową

Dzisiaj zapraszam na muffiny - pyszne, wilgotne, cukiniowe, na bazie jogurtu, z ciemną czekoladą i smacznymi dodatkami.
Kto ma cukinię i nie ma na nią pomysłu?
  



Składniki suche:
1,5 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA
3 łyżki kakao naturalnego
5 łyżek cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
270 g jogurtu naturalnego
1/3 szkl oliwy
2 jajka
Dodatkowo
1 szkl startej na grubych oczkach cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady
orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby muffinek

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
Następnie mokre przelać do suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz.
Ciasto przełożyć do papilotek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i maczać wystudzone muffiny, na roztopioną jeszcze czekoladę ułożyć wg uznania orzechy i rodzynki lub posypać wiórkami czekoladowymi.



8 komentarzy:

  1. Mam ochotę wypróbować przepis,ale zastanawiam się jakiej konsystencji ma być starta cukinia.Jakich oczek użyć w tarce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię trzemy na grubych oczkach ;)
      Dziękuję za uwagę, już poprawiam w przepisie :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Udało mi się wreszcie znaleźć trochę czasu i upiekłam mufinki. Przepis rewelka. Na pewno zagości na stałe w mojej rodzinie. Bardzo dziękuje i pozdrawiam.:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Smacznego!