Za oknem jesień, deszczowo, ciemno już...
Trzeba sobie osłodzić ten chłodny wieczór.
Dlatego zapraszam na rogaliki z makiem:).
Jak ktoś ma chwilę czasu to można zrobić mak samemu, jeśli nie może być ten z puszki.
Ja dzisiaj niestety nie miałam aż tyle czasu, dlatego użyłam maku z puszki, ale dodałam od siebie dużo orzeszków, odrobinę miodu i skórkę startą z pomarańczy...
Składniki:
1 kg mąki
4 całe jajka
2 masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 kostka drożdży
1 śmietana szczeciniecka 12%
dodatkowo:
1 jajko
orzechy włoskie - kilka sztuk
masa makowa
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na chwilę.
Do dużej miski przesiać mąkę tortową, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, sól, drożdże i ugnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić, włożyć do foliowych woreczków i schłodzić w lodówce ok 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na części.
Wałkować okrągłe placki, które wzdłuż średnicy podzielić na 8 trójkątów.
Każdy trójkącik posmarować masą makową i zawinąć.
posmarować rozmąconym jajkiem i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Rogaliki ułożyć na blaszce i piec do zarumienienia w 180 stopniach.
Ostudzone rogale lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Rogaliki są wilgotne i rozpływają się w ustach :)...
W domu zrobiłam głosowanie, czy domownicy wybierają rogaliki z powidłami, czy z makiem.
Wygrał mak :D.
:)
trasznie lubię nadzienie makowe!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowe nadzienia ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
znakomite ;)
OdpowiedzUsuń