Trufelkowy świat

czwartek, 28 listopada 2013

Faworki / Chruściki

Składniki:
3 szkl mąki tortowej
2 całe jajka
4 żółtka
2 łyżki masła
8 łyżek śmietany szczecinieckiej
2 łyżki octu
2 łyżki wódki
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder + cukier waniliowy
olej do smażenia
ręczniki papierowe



Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajka, żółtka, masło, śmietanę, ocet, wódkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wyrobić porządnie ciasto. 
Ciasto podzielić na części, wałkować na cienką warstwę, kroić na paski o długości ok 10cm x 3 cm z nacięciem na środku i zawijać chruściki.
Chruściki smażyć na silnie rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor.
Następnie wyciągnąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.
Smacznego! 






1 komentarz:

Bardzo cieszy mnie każdy komentarz od WAS :)
Dlatego komentujcie! :)