Składniki:
3 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
2 całe jajka
4 żółtka
2 łyżki masła
8 łyżek śmietany szczecinieckiej
2 łyżki octu
2 łyżki wódki
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder + cukier waniliowy
olej do smażenia
ręczniki papierowe
2 całe jajka
4 żółtka
2 łyżki masła
8 łyżek śmietany szczecinieckiej
2 łyżki octu
2 łyżki wódki
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder + cukier waniliowy
olej do smażenia
ręczniki papierowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajka, żółtka, masło,
śmietanę, ocet, wódkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wyrobić porządnie ciasto.
Ciasto podzielić na części, wałkować na cienką warstwę,
kroić na paski o długości ok 10cm x 3 cm z nacięciem na środku i zawijać chruściki.
Chruściki smażyć na silnie rozgrzanym oleju po obu stronach na
złoty kolor.
Następnie wyciągnąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym.
Smacznego!
dawno nie jadłam:) pycha:)
OdpowiedzUsuń