Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny krem z kalafiora i koperku.
Składniki:
50 g masła
1/2 pory
1 cebula
kalafior świeży lub o tej porze 2 opakowania (450 g) mrożonego kalafiora
pęczek koperku
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
cytryna
cukier
gałka muszkatałowa
Dodatkowo (na grzanki):
kilka kromek chleba
odrobina masła
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i podpiec w patelni na odrobinie masła z obu stron na grzanki.
Masło rozgrzać w głębokim garnku, dodać posiekaną por i cebulę. Dusić ok 8-10 minut. Po tym czasie dodać kalafiora - różyczki (ja wcześniej zalałam wrzątkiem na 5 minut i odcedziłam). Z kalafiorem dusić ok 10-15 minut, jeśli kalafior się rozgotuje nic się nie stanie. Dodać bulion i przyprawy. Gotować do czasu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać posiekany koperek i zmiksować za pomocą blendera.
Zupę krem przelać do misek, dodać grzanki - gotowe :)
Smacznego! :))
piekny bałwan, bardzo lubię taki krem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :))
Usuń