Dzień dobry moi Drodzy.
Dzisiaj mam dla Was pyszne pierogi ruskie w towarzystwie kwaśnej śmietanki lub cebulki - jak kto woli :)
Ja wolę ze śmietanką :).
Składniki na masę:
2 kostki sera białego
ok 500 g ugotowanych i poduszonych ziemniaków
1 cebula
masło
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować wcześniej w osolonej wodzie, pudusić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki zmiksować, aby były bardziej puszyste. Dodać twaróg (z twarogiem nie miksujemy, ale możemy twaróg podusić praską). Cebulę posiekać drobno i usmażyć na złoty kolor na maśle. Dodać do naszej masy. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Składniki na ciasto pierogowe:
600 g mąki tortowej
ok szkl ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
ok 1/2 kostki miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać żółtko i sół. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto podzielić na 3 części, wałkować, dodać farsz, zlepić ulubioną metodą i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. gotować do wypłynięcia.
Dodatkowo:
śmietanka kwaśna (szczeciniecka)
sól
pieprz
Gotowe pierogi polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem lub cebulką podsmażoną na maśle.
Smacznego :)
ja też wolę ze śmietaną niż z cebulą :) pozdrawiam, Michał instruktor szkolenia psów
OdpowiedzUsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs