Trufelkowy świat

czwartek, 9 stycznia 2014

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Dzień dobry Kochani...
Trochę nowych wyzwań nastąpiło w ostatnim czasie, 

dokładniej w środę za tydzień wyjeżdżam do Oberstdorfu, trochę poćwiczyć niemiecki, trochę poznać tamtejszą kuchnię, no i troszkę zarobić :).
Staż niestety z końcem roku zakończył się.
Święta minęły szybko. Ale bardzo przyjemnie:).


Przed Świętami miałam jeden z najwspanialszych dni w moim życiu!
A dokładniej 20 grudnia, dokładnie po trzech latach życia z moim najwspanialszym Pusiakiem:), zostałam Jego narzeczoną! :)



Oczywiście powiedziałam TAK! :)
Niestety do Niemiec jadę sama, ale damy radę te dwa i pół miesiąca, bo jadę dla NAS :).
Kiedy wrócę, jedziemy rezerwować salę! :)

Będę się odzywać i zdawać relację z pobytu tam, z WIFI nie powinno być problemu :).
Będzie trochę dań, trochę gór, trochę mnie... :)

To teraz przejdę do Papryk Faszerowanych.

Składniki:
4 papryki czerwone
0,5 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu ugotowanego
cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki ketchupu
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bazylia
2 szkl bulionu
starty ser żółty - wg uznania

Wykonanie:
Papryki umyć, odciąć im główki (jak na zdjęciu). Usunąć gniazda nasienne.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Do miski przełożyć mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, ketchup, przyprawy. Dokładnie wymieszać i wypełnić przygotowane wcześniej papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać bulionem.
Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.
Smacznego! :)

Papryki można podawać samodzielnie, albo w towarzystwie ziemniaków.
Dodatkowo przygotowałam sos pomidorowy z pomidorów z puszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smacznego!