Jedyny dodatkowy składnik to nadzienie, może to być czekolada, powidła, mak - według uznania!
Ciasto bardzo kruche, rozpływa się w ustach.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 500, np. TOTA
200 g masła
1/2 szkl piwa jasnego
dodatkowo:
powidła
jajko
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem, dolać piwo i zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno odchodzić od rąk i miski).
Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło.
Wykroić trójkąty, na każdy dodać po łyżeczce powideł, zalepić. Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut.
Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Wyglądają pysznie, a przepis banalnie prosty :) Chętnie go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobie
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo prosty przepis na rogaliki.
OdpowiedzUsuńOo, ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńgoruntulu show
OdpowiedzUsuńücretli
DNSWKN
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń