Trufelkowy świat

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Krem marchewkowo-kalafiorowy pod grana padano

Hej, hej! :)
Poniedziałek za nami... Weekend zleciał jak zwykle na pełnych obrotach, szybko, za szybko...
Dzisiaj byliśmy wybierać moje królestwo :) !
Kuchnię... Jednak padł wybór na zupełnie inną niż się spodziewaliśmy i planowaliśmy.
Fakt nie będzie zbyt duża, ale będzie tylko moja :)
Kuchnia to chyba moje najważniejsze i najbardziej wyczekiwane miejsce w mieszkaniu...
Po prostu nie mogę się doczekać.. :)

Dzisiaj zapraszam Was na szybką zupę. Krem marchewkowo-kalafiorowy.
Są chętni?
Szybko, zdrowo i pysznie :).


Składniki:
1,5 l wody

liście laurowe
pieprz w kulkach
ziele angielskie
4 marchewki

1/4 selera
1 korzeń pietruszki
1 kalafior

2 ziemniaki
1 pęczek koperku
1/2 sera grana padano
sól
pieprz

Wykonanie:
Marchewki, seler i korzeń pietruszki obrać. Zalać wodą, dodać ziele, liście laurowe i kulki pieprzu i gotować ok 40 minut.
Odcedzić, warzywa zostawić w wywarze, resztę wyrzucić.
Kalafiora oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
Wrzucić do zupy i gotować 20 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na gładką masę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z startym serem i posiekanym koperkiem.
Smacznego!
 

4 komentarze:

Smacznego!